Aikido - 合気道 suomeksi harmonisen voiman tie
Aikido on japanilaisen Morihei Ueshiban (1883-1969) perustama moderni budolaji, joka perustuu varhaisempiin japanilaisiin taistelulajeihin. Aikidon arvomaailmaan kuuluu väkivaltaisen toiminnan välttäminen ja mahdollisimman vähäisen vahingon tuottaminen vastustajalle. Teknisesti tämä toteutetaan harmonisoimalla puolustus hyökkäyksen liike-energiaan ja neutralisoimalla hyökkäys spiraaliliikkeen avulla.
Aikidon lajitekniikat painottuvat pareittain harjoiteltaviin sidontoihin ja heittoihin, joita tehdään etupäässä tartuntaotteita ja lyöntejä vastaan. Lisäksi harjoitellaan runsaasti ukemia, eli hallittua kaatumista. Aikido kehittää liikkuvuutta, koordinaatiokykyä ja tasapainoa, sekä pidempiaikaisena harrastuksena yleiskuntoa, kehon elastisuutta ja itsepuolustuskykyä. Harjoituksissa noudatetaan perinteistä japanilaista dojoetikettiä.
Aikidon harjoittelun voi aloittaa Turku Aikikaissa 7-vuotiaana ja vanhimmat harjoittelijat seurassamme ovat yli 60-vuotiaita. Aikido soveltuu yhtä hyvin tytöille ja pojille, miehille ja naisille. Harjoituksissa vaihdetaan säännöllisesti paria, joten totut harjoittelemaan hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Lajissa voi edetä budolajien tapaan vyöarvoja suorittamalla.
Suomessa aikidoa on harjoitettu vuodesta 1970 ja lajin ensimmäinen näytös pidettiin Turussa. Aiemmin Turun Budokwain yhteydessä toimineet aikidokat perustivat Turku Aikikain vuonna 1991. Kemiönsaaren aikidojaos aloitti toimintansa syksyllä 2012 Taalintehtaan Ruukkihallilla, josta se siirtyi myöhemmin Kemiön keskustaan. Seuralle tärkeitä ulkomaisia aikido-opettajia ovat Yasuo Kobayashi, Kazuo Igarashi ja Tetsutaka Sugawara -senseit. Turku Aikikai on Suomen Aikidoliiton jäsenseura ja sitä kautta osa Aikikai-aikidon maailmanlaajuista harjoittelijakuntaa.
LUE LISÄÄ: www.aikidoliitto.fi
AIKIDO AIKUISET – TURKU JA KEMIÖNSAARI
Aikidon tekniikat perustuvat hyökkääjän painopisteen hallintaan. Niihin sisältyy yleensä alkuhorjutus, jota seuraa esimerkiksi käsivarren niveliin kohdistuva lukko ja lopuksi hallinta. Aikidon harjoittelu aloitetaankin erilaisten sidontatekniikoiden opettelusta. Heittotekniikoissa käytetään oikeaa ajoitusta, jotta voidaan murtaa hyökkääjän tasapaino ja heittää hänet pienimmällä mahdollisella voimankäytöllä tatamille. Hyökkääjä kanavoi heiton energian pyörähtämällä kuperkeikan kaltaisen ukemin.
Aikidossa pitkät lihasketjulinjat optimoivat kehon käyttöä. Tätä harjoitetaan sekä itsenäisesti että suhteessa muuttuviin ympäristötekijöihin. Parin huomioiminen ja harjoituskumppanin liikkeen jatkaminen luovat loputtomasti uusia tilanteita. Lajin harjoitustavat luovat haasteita, joihin jokainen vastaa omista lähtökohdistaan. Pyrkimys on virtaavaan liikkeeseen ja spontaaniin reagointikykyyn.
Harjoittelussa voidaan käyttää puisia aseita: puumiekka (bokken), keppi (jo) ja puukko (tanto). Puumiekalla ja kepillä voidaan harjoitella yksin lyöntiharjoituksia tai sarjoja (kata). Lisäksi aseeton puolustaja ottaa vastaan hyökkäyksiä aseelliselta hyökkääjältä tai päinvastoin. Asetekniikoita voidaan myös harjoitella parin kanssa, jolloin molemmilla on puumiekka tai keppi. Oikea etäisyys ja ajoitus korostuvat aseharjoittelussa.
Turussa uudet harjoittelijat voivat aloittaa peruskurssilla, mutta Kemiönsaarella tulokkaiden opetus tapahtuu tavallisten harjoitusten ohessa.
KUNTOAIKIDO - TURKU
Kuntoaikido sopii kaikille kunnon kohotukseen ja sitä on harjoiteltu Turku Aikikaissa vuodesta 2008 lähtien. Olemme muokanneet aikidon tekniikoista harjoitteita aikuisille sekä iäkkäämmille. Kuntoaikidossa ei tehdä kovia heittoja vaan opetellaan pehmeyttä ja joustavuutta liikkumiseen. Tunneilla opitaan lihaskuntoharjoittelua sekä hengitystekniikkaa aikidon tekniikoiden avulla.
Jos sinusta tuntuu, että kunnon liikunnasta on jo aikaa tai olet epävarma osaamisestasi tai koet, että nuoremmat ovat menneet ohi ja ujostelet salille lähtöä, on kuntoaikido juuri sinulle. Harjoitellaan ja syke nousee, venytellään, harjoitellaan aikidon tekniikoita. Kysy kuntoaikidon ohjaajalta tasollesi sopivaa harjoitusta, jos et ole varma taidoistasi.